гр. Банско, ул. Велян Огнев 7
гр. Банско, ул. Велян Огнев 7
+35974988274
МУЗЕИ

Велянова къща се е превърнала в емблема на града и символ на духовния стремеж и просперитета на банскалии през Възраждането.

Нейната история я свързва с имената на двама големи българи. Първият е Иван Хаджирадонов – един от най-богатите търговци на памук в региона. Вторият е Велян Огнев – прочут с популяризирането на светската стенопис в Банската художествена школа.
Веляновата къща напълно заслужено е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.
Построена през XVIII век , тя е сред най-старите къщи-крепости. Тя има много дебели каменни зидове, приютява подземни скривалища, външни и вътрешни бойници, малки прозорци преградени с железни решетки.
Къщата представя в най-пълна степен бита на предците ни, усетът им към красивото, почитта им към домашното огнище, към семейството и ценностите.
Обиколката из къщата ще промени коренно представите ти за дом, за топлина, за уют.
Наистина впечатляващи са стенописите и дърворезбата, които щедро красят дома. Именно заради тях къщата няма аналог в българското възрожденско изкуство.
На централната фасада на къщата е изпъстрена с пана с растителни композиции, клонки, птици и барокови елементи. По-ниските части на стените също са украсени с пана, а над тях има фризове с пейзажи и сцени от бита. Изрисувани са крепости, залези, църкви, сгради, природа.
Впечатление ще ти направи и резбованата розетка на тавана на чардака.

Работно време: Понеделник - Петък: 09:00 - 13:00; 14:00 - 17:30